WAGYU RUNDEREN

Waar komen Wagyu runderen vandaan?

Een Wagyu is een van oorsprong Japans runderras, dat bekend is wegens het zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees. De naam Wagyu is niet heel bijzonder, ‘Wa’ is een Oudjapanse verwijzing naar het land Japan, of naar dingen of zaken uit Japan, en ‘gyu’ staat voor levend rundvlees. Het begrip wagyu is in Japan dan ook een algemene aanduiding.

Tot ver in de negentiende eeuw werden runderen in Japan niet geconsumeerd, maar uitsluitend gebruikt voor het werk op het land en voor het transport in de mijn- en bosbouw. Tot die tijd richtte de fokkerij zich dus op spierkracht en uithoudingsvermogen. In de jaren vijftig werd de Japanse landbouw gemechaniseerd, waardoor de fokkerij zich niet meer op deze eigenschappen hoefde te richten. Vanaf dat moment concentreerden de Japanners zich helemaal op het verbeteren van de vleeskwaliteit.

Wagyu vertaalt zich eenvoudig in Wa = Japans en Gyu = Koe. Het vlees wordt geroemd om het intramusculaire vet en waanzinnige marmering. Het vet smelt op relatief lage temperatuur en ligt zijdezacht op je tong. “

Wagyu van nu

Het nu welbekende Wagyu rund is speciaal gefokt voor de Japanse keizer. Omdat in Japan het eten van vlees een elitaire gewoonte was, werden de runderen bijzonder verwend. De runderen werden gemasseerd en kregen het beste voer en bier. Door deze ongewone eetgewoonte ontwikkelde  het ras zich tot een ras met supermals vlees.

Het exporteren van de originele Japanse Wagyu-runderen is verboden. In de jaren ‘70 is echter eenmalig een aantal Wagyu runderen naar de VS verscheept voor onderzoek. Een aantal van deze Wagyu runderen kwamen in handen van een select aantal commerciële fokkers en zo is het ras geïntroduceerd buiten Japan. Het exclusieve Wagyu-vlees dat in Europa te koop is dan ook afkomstig van fokkerijen buiten Japan.